Igemag- Boross Gyula, ügykezelő lelkipásztor

2010. június 22., kedd

Mint a hegyen épített város…

„Akik bíznak az Úrban olyanok, mint a Sion hegye, amely meg nem inog, örökké megáll. Jeruzsálemet hegyek veszik körül, az Úr pedig körülveszi az ő népét mostantól fogva mindörökké.” Zsolt 125,1-2


„Ti vagytok a világ világossága. Nem rejtethetik el a hegyen épített város.” Máté 5,14

Jeruzsálem az Úr városa. „Nagy az Úr és igen dícséretes a mi Istenünknek városában, az Ő szentséges hegyén. Szépen emelkedik az egész föld öröme, a Sion hegye, a szélső észak felé, a nagy királynak városa.” (Zsolt 48,2-3) Isten választotta Jeruzsálemet, hogy benne legyen az Ő neve. (2Krón 6,6) Jeruzsálem az ószövetség szellemi középpontja volt. A Jeruzsálem szó héber jelentése: „a béke megalapozása”.

A város falain belül az ember békességben lehet, élvezheti a védelmet. Ugyanakkor Isten jelenlétének örvendhet. Mennyire nem akarta az ellenség a város felépítését – lásd Nehémiásnál.

Az Isten választottai olyanok mint a hegyen épített város. Más szóval olyanok mint Jeruzsálem. Azzal kell kezdeni, hogy békességet talál az ember. A legfontosabb, hogy a békességed legyen megalapozva. Egyedül Istennél csendesül le az ember lelke és csak nála találjuk meg az igazi békességet. Őbenne van a békesség. Ez nem mullandó és nem változó. Örökké tartó. Olyan békességed van, mely minden körülmények között megáll? Miért olyan ingatag a mi békességünk? Azért mert a miénk és nem az Övé. Ha az Ő békessége árad az életünkbe akkor leszünk igazán olyanok mint a hegyen épített város. Ide kell az Istenben való bizalom.

Ha hegyen van az életed (kősziklán) nem ingadozik. (Máté7,24-27) A hegy tulajdonsága, hogy a viharok között is erősen áll. Épp úgy ahogy Jeruzsálemet hegyek veszik körül, minket Isten változhatatlan hűsége vesz körül. Ő nem hagy el téged, az Ő hűsége megmarad. Ebben a világban egyedül Ő az aki nem ingadozik. „Jézus Krisztus tegnap és ma és örökké ugyanaz.” Őrá kell épüljön minden megváltott élet. Jézus Krisztus a fundamentum ezért minden amit mondok vagy cselekszek Ő tőle ered. Eggyé válltam Jézus Krisztussal és örömmel mondhatom: „...él bennem a Krisztus;...”

Mindaz amit az Ige kijelent rólam az mind igaz. A Bibliát mint Isten szavát komolyan veszem és bízok az Úr ígéreteiben. Nem félek, nem inog az életem. Tudom, hogy az Úr gondot visel rólam. Az igazi bizalom a próbák és nehézségek között derül ki.

Aki bízik az Úrban annak életében működik a világosság. Képzelj el egy hegyen épített várost, amely ki van világítva. El lehet azt rejteni? Egyértelmű, hogy nem lehet. Épp így a te életed, mint Isten választottja kell, hogy világítson. Az Úr munkálkodik és Ő nem vall szégyent. Ha az életedben nincs világosság, ha szégyelled, hogy hívő vagy akkor te lehet egy állkeresztyén vagy. „Ha azt mondjuk, hogyközösségünk van vele és a sötétségben járunk; hazudunk és nem az igazságot cselekesszük.” Nagyon fontos, hogy ne képmutató hívők legyünk. Bízzuk újra életünket az Úrra és ne mi próbálkozzunk megjavulni. Tény, hogy magunktól nincs erőnk se megváltozni, se újéletben járni. Milyen alapon van az életed? Mennyire érzed, hogy az Úrra vagy utalva? Jézus mondta: „nálam nélkül semmit sem cselekedhettek.” Egy kicsit talán sérti a büszkeségünket? Zavar, ha valaki azt mondja rólad, semmire nem vagy képes? Íme a Biblia kimondja. Épp azért jött Jézus Krisztus és körülvett téged hogy naggyá tegyen – hegyen épített várossá, amely tündököl.

Kívánom, hogy kiválasztásunkhoz méltóan éljünk és a dicsősséget mindenben az Úrnak adjuk. Őt illeti minden tisztelet, hódolat és áldás. Áldott legyen a Feltámadt Hős!

Boross Gyula, ügykezelő lelkipásztor

(folytatás csütörtökön)


0 megjegyzés: